Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ποιος ήταν ο Αγιος Βαλεντίνος;




Σύμφωνα με τη γενική αντίληψη του κόσμου, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όπως γιορτάζεται σήμερα, είναι μια «εφεύρεση των ανθοπωλών». Αλλά ποιος πραγματικά ήταν ο «Άγιος Βαλεντίνος», από τον οποίο πήρε το όνομά της η «Ημέρα των ερωτευμένων»; Είναι μία παράδοση ή μια καλή ευκαιρία για τους ερωτευμένους να εξομολογήσουν την αγάπη τους στο έτερον ήμισυ;
Ο Άγιος Βαλεντίνος έζησε τον τρίτο αιώνα μ.Χ. στην Ιταλία. Λέγεται ότι πρόσφερε στα ερωτευμένα ζευγάρια που συναντούσε έξω από το σπίτι του, λουλούδια από τον κήπο του. Γνωστός όμως έγινε όταν ο ίδιος τελούσε το μυστήριο του γάμου σε ζευγάρια με την χριστιανική παράδοση, παρότι υπήρχε ρητή απαγόρευση του Ρωμαίου αυτοκράτορα τα ζευγάρια να μην παντρεύονται σε «εκκλησία» γιατί ο Χριστιανισμός είχε απαγορευτεί ως θρησκεία.
Αν και ο Βαλεντίνος είχε την εύνοια του αυτοκράτορα Κλαύδιου του ΙΙ, δεν μπορούσε να αποφύγει την σκληρότερη ποινή. Επειδή δεν ήθελε να του απαγορευτεί να ασκεί τα θρησκευτικά του πιστεύω, εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουάριος 269 μΧ. στη Ρώμη. Περίπου 100 χρόνια αργότερα, ο Βαλεντίνος αγιοποιήθηκε από την καθολική εκκλησία. Το 496 μΧ., δηλαδή 200 χρόνια μετά το θάνατο του Αγίου Βαλεντίνου, ο Πάπας Γελάσιος κήρυξε την 14 Ημέρα του Φεβρουαρίου ως «γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου».
Σταδιακά, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ταυτίστηκε με την «Ημέρα των ερωτευμένων», ημέρα όπου οι κρυφοί θαυμαστές αποκάλυπταν την λατρεία τους στην αγαπημένη τους και τα ερωτευμένα ζευγάρια αντάλλαζαν ένθερμα ερωτικά γράμματα. Γεγονός πάντως είναι ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι θρύλος του Αγίου Βαλεντίνου, όσο όμορφος και αν ακούγεται, είναι αληθινός ή όχι. Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έλαβαν τα παραπάνω χώρα έτσι ακριβώς όπως περιγράφονται.
Ειδικά στην Βρετανία και στις ΗΠΑ, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι πλέον δημοφιλές έθιμο για την αποστολή ανώνυμων επιστολών αγάπης. Στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα οι έφηβοι κάνουν αγώνα δρόμου να στείλουν και να παραλάβουν τη συγκεκριμένη μέρα όσο και περισσότερες ευχετήριες κάρτες για να αποδείξουν την δημοτικότητά τους, κάτι το οποίο είναι εντελώς αντίθετο με την γιορτή, αφού είναι αφιερωμένη μόνο στο ΕΝΑ άτομο, το άτομο που αγαπάμε.
Οι Ευρωπαίοι ωστόσο γιορτάζουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, για πρώτη φορά μετά το 1950. Ζευγάρια και νεόνυμφοι περιορίζονται, επί το πλείστον σε δώρα όπως ένα μπουκέτο λουλούδια, σοκολατάκια ή άλλα μικρά δώρα. Για κάποιους, αυτή η ημέρα είναι πολύ σημαντική, άλλοι τη θεωρούν κιτς.
Βέβαια, εμείς οι Έλληνες έχουμε πια τον δικό μας άγιο της Αγάπης, το Αγιο Υάκινθο και ακόμα πιο πίσω εδώ και χιλιάδες χρόνια έναν ολόκληρο θεό: Τον θεό Ερωτα που κατακτά την ψυχή! Διαλέγετε και παίρνετε!
Εν πάση περιπτώσει για κάποιους που πραγματικά έχουν την πρόθεση να κάνουν ούτως ή άλλος το «πρώτο βήμα», σίγουρα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να το πράξουν, για άλλους απλά είναι μια ευκαιρία για να πουν και πάλι: Σ 'αγαπώ!
 πηγη:
http://www.e-fungus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου