Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

9 Γεωλογικά θαύματα


Antelope Canyon



Είναι το πιο πολυφωτογραφημένο φαράγγι στην Νοτιοδυτική Αμερική.  Περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά, φωτογενή τμήματα. Η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη για δυο λόγους , η είσοδος του και όλο του το μήκος είναι στο επίπεδο του εδάφους και δεν απαιτείται αναρρίχηση και δεύτερον, ο ηλιος ακτινοβολεί μέσα από τα ανοίγματα του φαραγγιού και κάνει το φαράγγι μοναδικό. 

Great Blue Hole



Μια μεγάλη, σχεδόν τέλεια κυκλική τρύπα με έκταση περίπου ένα τέταρτο του μιλίου (0,4 χλμ.). Είναι μία από τις πιο εκπληκτικές τοποθεσίες για βουτιές  οπουδήποτε στη γη. Μέσα σε αυτήν την τρύπα, το νερό είναι 145 μ. και είναι το βάθος του νερού που δίνει το βαθύ μπλε χρώμα. Βρίσκεται περίπου 60 μίλια από την Belize City στις ακτές της Καραϊβικής.


Crystal Cave of the Giants

 

Βρέθηκε βαθιά μέσα σε ένα ορυχείο στη νότια Τσιουάουα του Μεξικού, αυτοί οι κρύσταλλοι δημιουργήθηκαν σε μια φυσική σπηλιά στο βραχώδες υπόστρωμα. Είναι γεμάτη θεαματικούς κρυστάλλους που έχουν απίστευτες μορφές και σχήματα.


Eye of the Sahara


  
Το μάτι της Σαχάρας βρίσκεται στην Μαυριτανία  με διάμετρο 30 μιλίων και είναι ορατό από το διάστημα. Η αρχική εξήγηση ήταν ότι προκλήθηκε από έναν μετεωρίτη, αλλά τώρα οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι είναι προϊόν της ανάτασης και της διάβρωσης του εδάφους . Η αιτία για το  κυκλικό σχήμα του παραμένει ακόμη  μυστήριο.


Blue Cave Lake


Το Mato Grosso do Sul είναι περιοχή στη Βραζιλία διαθέτει πολλές  θαυμάσιες υπόγειες λίμνες. Αλλά η μπλε λίμνη είναι ένα μνημείο της φύσης,  του οποίου το εσωτερικό αποτελείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες  . Η ομορφιά της λίμνης είναι εντυπωσιακή κυρίως για το χρώμα της .

Giants Causeway



Είναι μια έκταση που αποτελείται από περίπου 40.000 κίονες από γρανίτη. Οι Γίγαντες είναι αποτέλεσμα μιας αρχαίας ηφαιστειακής έκρηξης. Βρίσκεται στην βόρειο-ανατολική ακτή της Βόρειας Ιρλανδίας και το ψηλότερο είναι περίπου 12 μέτρα.

Hell Gate



Ονομάζεται από τους ντόπιους η πύλη της κολάσεως, βρίσκεται  στο Τουρκμενιστάν, κοντά στη μικρή πόλη του Darvaz.. Όταν οι γεωλόγοι είχαν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, 35 χρόνια πριν, βρήκαν ξαφνικά ένα υπόγειο σπήλαιο.  Κανείς δεν τολμούσε να πάει εκεί κάτω, επειδή το σπήλαιο ήταν γεμάτο με αέριο.  Κανείς δεν ξέρει πόσοι τόνοι εξαιρετικού φυσικού αερίου έχει καεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά φαίνεται απλά να είναι άπειρο.

Chocolate Hills



Υπάρχουν 1.268 τέλειοι λόφοι κωνικού σχήματος περίπου στο ίδιο μέγεθος , σε μια έκταση πάνω από 50 χιλιόμετρα. Αυτός ο εξαιρετικά ασυνήθιστος γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται στις Φιλιππίνες.

The Wave


Το Wave είναι ένας ψαμμίτης (ιζηματογενές πέτρωμα) . Οι αμμοθίνες έχουν μετατραπεί σε βράχο και σχηματίζουν κύματα , βρίσκεται στα σύνορα Αριζόνας και Γιούτα. Η πρόσβαση γίνεται μονό με τα πόδια .


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου